Baltische fietstocht - juli 2013


Marcel Hesselink en Cecilia OomesWat een heerlijke fietstocht. Alles ging goed, zelfs geen lekke band en dat is heel bijzonder als je over veel kiezelwegen moet rijden. Marcel heeft toen maar, terwijl ik een dutje deed, op de laatste dag mijn ketting bijgesteld en de fiets schoongemaakt. Zo weet ik dus toch dat ik mijn eigen fietsenmaker bij me had.

Veel moerassen -met bijbehorende muggen- prachtige bloemen, landschappelijk veel afwisseling ondanks eeuwig zingende bossen, af en toe vergezichten over agrarisch vlak land en mooie kusten. Veel ooievaars en zelfs kraanvogel en zeearend. Regelmatig zware wegen door los liggend gravel met grote of kleinere stenen en dan blijkt een redelijke afstand heel inspannend. Heel mooi fietsweer, veel zon en af en toe een onweersbui en vaak de flinke wind tegen. Dankzij goede voorbereiding, goede kaarten en vooral Marcel's fietsGPS, vinden we steeds heel goed de weg.

Wij fietsten over de westelijke Estonische eilanden: Muhu, Saaremaa, en Hiiumaa. Onze overnachtingsplekken zijn erg goed, soms door de locatie met bijv. uitzicht over een moerasmeer overgaand in de zee, een andere keer door de uitstekende kamer in een prima hotel, of een appartement in een oude boerderij in een openluchtmuseum. De leukste verrassing was één van de 5 blokhutten op een prachtig terrein dichtbij de zee. De zelfgemaakte blokhut was technisch voorzien van de nieuwste snufjes, zoals Wifi, maar bleef blokhut en behield zijn rurale uitstraling. We hadden van tevoren gebeld over het avondeten. Dat werd door de eigenaar, zijn vrouw en zijn zoon, die 10 km verderop woonden, ons geserveerd. Zittend in de heerlijkste avondzon op boomstamstoelen kregen we een zeer uitgebreide zelfgemaakte maaltijd met allerlei producten uit de eigen omgeving, zelf geplukt of zelf verbouwd. Een heerlijk toetje bijv met allerlei vruchten en bessen uit het woud. Na afloop de afwas in de machine gezet zodat 's morgens de familie het ontbijt er weer op kon serveren. Leuke initiatiefrijke mensen met de handen uit de mouwen.

We ontmoeten overal avontuurlijk mensen, meestal fietsers. Vaak 2-3-4 dagen achter elkaar dezelfde; een nieuw koppel uit België, een praatlustige alleengaande Fin, een zoekende vrolijke en uitgelaten Duitser uit Freiburg, allen met veel bagage vanwege kamperen. Wij zijn echter blij om direct na afloop van de fietstocht onder een douche te kunnen staan, de bezwete kleren te kunnen wassen en uit te hangen; volgende dag droog en een lekker opgemaakt bed te hebben. Ik had op 4 na, alle hotels via booking.com geregeld, op hoop van zege want ik wist niet over de berijdbaarheid van de afstanden. De etappes per bus waren ook nogal onzeker omdat het maar afwachten is of de chauffeur genoeg plaats ziet om de fietsen mee te nemen. De hotels zijn redelijk tot prettig. Vaak sovjetachterstand, dekens passen niet in de lakens, dikwijls in de badkamers nauwelijks verlichting. De betere hotels hadden horren, bij anderen, bijv Varbla, werden we lek geprikt. 4 overnachtingen door reisbureau BLINI geboekt en deze bleken ook de leukste en verrassendsten te zijn.


Op de eilanden, in de dorpjes maar ook in een grote stad als Tallinn zijn de mensen rustig. Ze maken nauwelijks lawaai en ruimen de boel op. Geen geluid door luidsprekers. Heerlijk voor mijn gekwelde oren en balsem voor mijn gemoed.

Langs de kust vaak gedroogde en gerookte vis. Lekker vet en moeilijk om de huid te verwijderen.

Marcel had natuurlijk overal veel bekijks met zijn ligfiets. I.p.v. naar mooie gebouwen of landschappen te kijken, knipten de mensen met hun fototoestel die bijzondere en prachtige ligfiets. Ook koeien draaiden ver hun hoofden mee; ze wisten gewoonweg niet wat ze zagen. Naar mij keken ze niet, ze kenden mij al.

Ik heb het heel gezellig met Marcel; hij is heel zorgzaam en erg trots op mijn fietsprestaties. We hebben het fijn samen. Wat een geluk!!!!