Dag 14, vrijdag 19 juli.


Tallinn - Tallinn 22km



We gaan mee met een "funcky" fietsrondleiding door enkele buiten wijken en worden zo met de neus gedrukt op de troosteloosheid van het Sovjetverleden met zijn smaakloze huizen blokken; ornamenten niet nodig en het woord "mooi" raakte in onbruik. Maar gelukkig stonden er ook nog veel houten huizen van de periode daarvoor,door Duitsers in hun vlucht in 1944 achtergelaten of erger nog, van de naar de Goelag verbannen intelligentsia, deze huizen worden nu zo veel mogelijk opgeknapt waardoor toch een aangename sfeer wordt bereikt. We brengen een bezoek aan de Russische markt achter het Balti Jaam station (let op: breedspoor = geen verbinding met Europa) We fietsen o.a. door de vroegere Russische wijk Pöhja, verteld wordt over het miezerige bestaan van vóór 1990 en lopen door een uitgebreide gevangenis die tot zelfs tot 7 jaar geleden nog in gebruik was. Wel op één van de mooiste plekken aan de Baltische Golf.

Zelf fietsen we nog door naar het Kadriogpark waar de immense schelp staat om het 4 jaarlijks Etse songfestival te houden (een Baltisch gebeuren waar, iedereen die zingen kan in een koor, komt; tevens folkloristisch festival http://nl.wikipedia.org/wiki/Estisch_Zangfeest)

Maar ook zagen we het barokke Zomerpaleis in Italiaanse stijl dat Peter de Grote liet bouwen voor zijn vrouw Catherina; nu museum, helaas al gesloten. Maar geopend is nog wel het KUMU, Est museum voor Beeldende Kunst, speciaal voor dit doel gebouwd in 2006 door Finse architect Pekka Juhani Vapaavuori (geb. 1962)
www.kunstimuuseum.ee

We zijn totaal geïmponeerd door de architectuur en zien veel Estse schilderijen en de met bloemen versierde binnenplaatsen.

In het stadhuis van Tallinn horen we een bijzonder interessant concert door het Australisch gezelschap ven contrabassist Nick Tsiavos;het houdt het midden tussen middeleeuwse muziek en zeer moderne, meditatieve muziek. Behalve componist Nick, Sopraan (Deborah Kayser), saxofoon en fluiten, en twee slagwerkers