Dag 16, zondag 21 juli.


Vilnius



In tegenstelling met het Luterse Estland en Letland, zijn we nu in het katholieke Litouwen. Op elke hoek een protserige barok kerk, elk met een eigen relikwie, elk met z'n eigen pelgrimverleden. Wij zijn op bezoek bij de zwarte Madonna die haar kapel heeft bij poort van de dageraad. Op korte afstand de Theresiakerk en ook de Heilige Geestkerk, alwaar we steeds een stukje van de mis bijwonen, zoals ook in de Casimirkerk en de Sventuji Kerk. Ook hoorden we in de Apostolisch orthodoxe kerk nog prachtig zingen. In het kunstmuseum zien we naast de vele, vele portretten van belangrijke persoonlijkheden uit het verleden ook een geleend kunstwerk: Maria met kind onder de appelboom van Lucas Cranach de oudere (vriend van Luther). We worden verteld over de vele symbolieken die in dit schilderij verwerkt zijn.

Tenslotte bezoeken we ook de enig overgebleven Synagoge in deze stad die eens het Jerusalem van het Noorden was. Door het boek van Jan Brokken "Baltische zielen" komen we heel wat uit het verleden te weten maar de geschiedenis van de velen joden in deze streek is mensbeschamend en de vele progroms begonnen al heel duidelijk in de eerste wereldoorlog.

In de middag zien we dan nog de Dom, een classicistisch gebouw met belachelijk zuilen dat door de Sovjets als garage gebruikt werd. Er naast een elegante losstaande klokkentoren van andere tijden. Het oude kasteel wordt weer opgebouwd en vanaf het bovenkasteel uitzicht over het moderne Vilnius met zijn wolkenkrabbers van staal en glas. Het weer is intussen wat mistiger en vooral kouder geworden maar tegen het einde van de dag vinden we nog een cafeetje in de zon gelegen